Un asteroid, de aproximativ un metru în diametru, a ars într-o „minge de foc spectaculoasă” deasupra Filipinelor, generând un val de reacții și temeri în rândul populației, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).
escoperit abia miercuri dimineața de Jacqueline Fazekas de la Catalina Sky Survey din Arizona, asteroidul, cunoscut sub numele de 2024 RW1, a fost observat înainte de a intra în atmosferă și de a se dezintegra, fără a reprezenta un pericol pentru Pământ.
Agenții și observatorii spațiali, inclusiv biroul de coordonare a apărării planetare al NASA, au confirmat că asteroidul a ars deasupra Filipinelor în jurul orei locale 24.00 (16.40 UTC). Deși asteroizii de dimensiuni similare lovesc frecvent Pământul, rareori sunt detectați înainte de impact.
„Furtuna tropicală Yagi/Enteng a complicat observațiile mingilor de foc”, a declarat ESA, însă cerul senin din apropierea insulei Luzon a permis locuitorilor să observe evenimentul spectaculos și să împărtășească fotografii și videoclipuri pe rețelele sociale.
☄️💥Woah! Newly discovered 1-1.5m asteroid 2024 RW1 (spotted by near-Earth asteroid hunters in the US) burns up above the Philippines just hours after it was first seen.
This asteroid wasn’t a risk. But if it was, a duck-and-cover warning was possible. pic.twitter.com/Fht4yqRsBP
— Dr Robin George Andrews 🌋☄️ (@SquigglyVolcano) September 4, 2024
Acesta este al nouălea asteroid pe care omenirea l-a observat înainte de impact, a anunțat ESA pe platforma X. În prezent, sistemele de apărare planetară pentru detectarea și urmărirea asteroizilor cu potențial de risc pentru Pământ sunt o prioritate, potrivit The Independent.
Chiar și asteroizii mici, care scapă adesea observației, pot provoca daune considerabile. De exemplu, în urmă cu peste un deceniu, un meteorit de 20 metri a explodat deasupra orașului rus Chelyabinsk, provocând o explozie echivalentă cu energia a peste 30 de bombe atomice și rănind peste 1.500 de persoane.
Pentru a îmbunătăți detectarea acestor obiecte spațiale, NASA plănuiește lansarea unui nou telescop infraroșu, NEO Surveyor, care va căuta asteroizi în apropierea Pământului.